2015-05-16

Sveafallen och firande!

Idag blev det en utflykt till Sveafallen i Degerfors. Det är inga vattenfall, som man kan tro, men tidigare trodde man att det i slutet av istiden var vattenfall här, som rann mellan två stora hav som täckte stora delar av Sverige. Nu tror man att dessa hav inte hade någon större nivåskillnad och därmed borde det inte ha funnits stora fall. Men man kan se många spår efter istiden här, jättegrytor och jättekast. Här håller barnen upp ett jättekast. Vi gjorde en utflykt eftersom Jossans Filip fyllde år igår. När man fyller år i tider som passar bra för utflykt så kan man ju passa på, det gjorde vi förra året också!


Hela sällskapet på vandring, Oskar och Marcus går först! Det fick bli en kort och lugn promenad, vi vill ju helst att Jossans bebis håller sig i magen tre månader till!


Med en fot i varje landskap!


Flickorna beskådar en av många jättegrytor! Det är verkligen häftigt med jättegrytor, att vattnet har forsat fram så att stenar har snurrat runt och efter mycket lång tid (antar jag) gjort stora runda hål i klipporna.


Håkan och jag hittade ett par cacher också. Den här var inte liten!


När vi gått en rundslinga på 1,4 km var det dags för fika.


Rabarber- och jordgubbspaj!


Sedan åkte vi hem och slöade lite innan det blev kvällsmat, grillat med thainudelsallad!


Till efterrätt blev det vit chokladmousse med lime- och honungsmarinerade jordgubbar. Det är sååå gott! Eftersom jag inte kommer ihåg om jag har lagt ut receptet här så gör jag det nu, jag hittade det nämligen inte när jag letade.

 
Vit chokladmousse med lime- och honungsmarinerade jordgubbar
 
4 portioner
 
Vit chokladmousse:
2 dl vispgrädde
100 g vit choklad (50 g fungerar också, en smaksak)
1 ägg
 
Smält chokladen i vattenbad, men låt den inte bli för varm. Vispa grädden. Vispa äggen. Häll chokladen i äggsmeten under sakta vispning. Rör försiktigt ned grädden. Häll upp i portionsskålar. Låt stå kallt i minst 1 timme.
 
Jordgubbar i marinad
½ lime
1 msk flytande honung
0,75 liter jordgubbar
 
Riv skalet från limen, pressa ut saften, blanda med honungen. Skiva jordgubbarna (frysta eller färska) och lägg dem i marinaden i minst 15 minuter.
 
Skeda på jordgubbarna på moussen vid servering!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar