2015-05-07

Skolresa till Ekehagens forntidsby

Idag har jag varit med min klass på skolresa till Ekehagens forntidsby. Det var femte gången jag var där och precis som vanligt blev det ett mycket roligt och lärorikt besök som uppskattades av eleverna och oss vuxna. Vår guide denna gång hette Ramona, jag tror vi hade henne för två år sedan också. Kanske. Hon var hur som helst mycket duktig!
Bland det första vi fick göra var att skära äpplen med flintknivar. Dessa diskades sedan i dessa baljor av skinn med borstar av björk(?).

Vi gick en rundvandring på området, genom de olika tidsåldrarna. Här är ett bondestenåldershus. 


Något jag inte kommer ihåg sedan tidigare är denna träställning i form av en gånggrift, en sorts grav som egentligen var gjord av sten. 


Vi var på en jägar-samlarstenåldersboplats vid vattnet, så vi fick testa att paddla kanot. Många tyckte det var läskigt och vingligt. Men spännande!


Här vid vår boplats fick de också göra skinnpåsar, pilar med pilspetsar av flinta, leka med brummare och skjuta pil. 


Äpplena vi skar blev tillsammans med bär och russin till en god fruktsoppa. 


Vi lagade mat, närmare bestämt lax, i en kokgrop också. Istället för näver hade vi dock aluminiumfolie. Paketet lades i en grop med varma stenar under och runt, och täcktes med jord. Efter ett tag var det klart. Mycket gott!


Trots vädret, som som synes inte var det bästa, hade vi en mycket trevlig dag. Klassen gick beröm av guiden, de var duktiga på att lyssna, snabba på att samla ihop sig och hann därför med mycket! Vi avslutade med souvenirinköp och glass!

3 kommentarer:

  1. Låter väldigt trevligt! Inte helt fel att göra det på arbetstid kan jag tänka:))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte alls fel, fast det är få dagar som man är så trött när man kommer hem som sådana här utflyktsdagar. Det ligger ju lite arbete bakom att klassen sköter sig =)

      Radera
  2. Ett av de roligaste jobben jag har haft var som guide för skolklasser i en stenåldersby. Vi hade liknande aktiviteter, fast vi hade riktig näver till laxen. Barnen fick plocka harsyra och enris som vi kryddade med. Vi var klädda i skinnkläder på stenåldersvis och många barn levde sig verkligen in i detta och trodde att vi var från stenåldern på riktigt, många barn ville t.ex dela med sig av sin fika för de trodde inte vi smakat sådan mat förut.

    SvaraRadera