2015-05-24

Gamla stan i Gdansk

När vi lämnade hotellet på lördagsmorgonen så tog vi bussen till gamla stan i Gdansk. Där visade vår guide (vars namn jag inte kan stava till) oss runt. Ibland gick vi, ibland åkte vi mini-elbuss. Jag som gillar historia tyckte det var intressant (och sorgligt) att se bilderna på hur Gdansk såg ut efter andra världskriget. Stora delar av staden hade blivit sönderbombade.


Ritningarna fanns sparade och man byggde helt enkelt upp staden likadant igen. Vilken tur att de inte bestämde sig för att bygga moderna hus istället. Det här är så mycket vackrare och charmigare. Precis som i Holland är de delar av husen som vetter mot gatan väldigt smala. Det var av ekonomiska skäl, tomtmark längs med gatan var dyrt så då gjorde man väldigt långsmala hus som hade liten yta mot gatan.


Vi besökte en liten marknad, där de hade mat, hantverk mm. Elvira köpte örhängen i glas och ett armband och jag ett halsband. Och så köpte jag lite kryddor av okänd sort till Håkan!
 

Vi fortsatte till Fajne Baby (jag tror det betydde coola cupcakes) som var en liten cupcakeaffär med väldigt fina cupcakes.


Jag skulle ha velat köpa med mig dem hem och ha som prydnad nästan, men det går ju inte så bra!


Elvira köpte en chokladcupcake och jag köpte en med vit choklad och hallon!


Det här måste ju ha sett hur lustigt ut som helst för folk som gick förbi. Såhär såg vi ut mest hela tiden, alltid med kamerorna i högsta hugg! Bloggmammor!


Och här var det barnen vi fotade!


Sedan var det dags att gå till karamellkokeriet, något Elvira såg fram emot! Det ser väldigt läckert ut med karameller i alla tänkbara färger!


Det här är hårda karameller, men det som är så speciellt med dem är att alla har olika mönster inuti. Det kändes nästan som magi, att det ens är möjligt att göra så! De bilder som ser ut att vara tagna högt uppifrån är foton på speglarna i taket, ibland fick jag bättre bild där.

De värmde socker och glykossirap som de färgade i olika färger. Den vita färgen fick de genom att slå in luft i degen, precis som när de gör polkagrisar i Gränna. Sedan satte de ihop smala rullar svart med lite rött och så lite vitt runt osv tills de hade en tjock rulle. Därefter drog de ut rullen i ena änden till smala stänger.


Dessa högg de sedan av i små bitar - som alla hade en nyckelpiga i mitten. Helt otroligt! Vi fick smaka på de godisar som vi såg när de tillverkade och barnen fick varsin påse med blandade hårda karameller!

 
Syrliga och goda var de!
 
En bra förmiddag, tack Stena Line och Pomorskie travel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar