Idag ha jag tappat upp saft på flaskor. Jag kan inte se att jag har delat med mig av recepten tidigare (?) så här kommer de:
Flädersaft ca 2,5 dl
40 blomklasar
3 ekologiska citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg strösocker
50 g citronsyra
Skölj blomklasarna och lägg dem i en stor bunke. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Strö över citronsyran. Koka upp vatten och socker och häll över blommor och citroner. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 4 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara svalt.
Jordgubb- och flädersaft, ca 5-6 liter 3 liter jordgubbar
30 fläderblomsklasar
3 ekologiska citroner
50 g citronsyra
3 liter vatten
3 kg strösocker
3 krm natriumbensoat
Mosa bären. Skölj blomklasarna och lägg dem och bärmoset i en stor bunke. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna/bärmoset. Strö över citronsyran. Koka upp vatten och socker. Lös natriumbensoatet i lite av den varma lagen och häll tillbaka det. Häll den heta lagen över blandningen i skålen. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 4 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara svalt.
Haha, vad lustigt, jag har funderat på att göra flädersaft för det verkar finnas en del häromkring... Men jag har inte så stora bunkar/kastruller så det får nog bli en mindre sats för min del.
SvaraRadera