2013-07-01

Böcker i juni

31/5 Kampen om järntronen av George RR Martin
9/6 En man som heter Ove av Fredrik Backman
12/6 Familjen Walsh A-Ö av Marian Keyes
16/6 Blindbock av Arne Dahl
?/6 I farans riktning av Viveca Sten
22/6 Inte helt perfekt av Lucy-Anne Holmes
23/6 Rosengädda nästa! av Emma Hamberg
24/6 Sågverksungen av Vibeke Olsson
24/6 Barnmorskan i East End av Jennifer Worth
27/6 Möt mig i Estepona av Åke Edwardson
28/6 ... stark såsom döden av Gemma O´Connor

11 böcker blev det i juni. Inte många, med tanke på att jag varit ledig ca en tredjedel av juni. Det beror på att en av böckerna, Kampen om järntronen,  tog ca en tredjedels månad att läsa, då den hade mycket text och många sidor. Det är första delen i serien som tv-serien Game of Thrones bygger på. Jag började titta på tv-serien eftersom Håkan fastnade så för den och såg första och andra säsongen under påsklovet och sen har jag sett tredje säsongen under våren. I avsnitt nio säsong tre blev jag så överraskad att jag bestämde mig för att läsa böckerna. De är lite mastiga, och min fantasi är lite låst eftersom jag sett serien först, men de är bra. Fantasy, för den som inte har hört talas om dem, om ett gäng människor som slåss om makten och tronen.
En man som heter Ove har jag redan skrivit om i ett eget kort inlägg.
Familjen Walsh känns mest som ett försök att krama ur lite mer pengar ur böckerna om systrarna Walsh. Mamma Walsh berättar saker som stått i böckerna, fast på sitt sätt. En rätt onödig bok.
Blindbock är den tredje av Dahls böcker om den internationella Opcop-gruppen. Den handlar om ligorna som styr tiggarna i Europa samt försök att ta fram en riktigt miljövänlig och användarvänlig bil. En man mördas utanför tunnelbanan i Stockholm, en EU-kommissionär blir utpressad och mycket mer. Spännande och intelligent skriven, som vanligt. Jag gillade den mycket!
I farans riktning börjar med att en kvinna tar in på ett hotell i Sandhamn i juletid och hittas ihjälfrusen utanför hotellet. Någon har sökt igenom hennes rum... Spännande, en helt ok sommardeckare (i vinterskrud)
Inte helt perfekt handlar om Sarah, som är på väg att spela in en film i Hollywood och hittar ett kort på pojkvännens ex, halvnaken, i pojkvännens filofax. En rolig, romantisk chick flick. Jag måste köpa den första boken om Sarah.
Rosengädda nästa handlar om en ovanlig ung man som rymmer hemifrån för att ge sina föräldrar en chans att bli lyckliga tillsammans. Han hamnar hos en klok kvinna med många djur. Dit kommer också en ung kvinna som är trött på sitt liv med jobb i en korvkiosk och den arbetslöse pojkvännen. Pojken möter kärleken i en ung flicka som också är lite udda, den unga kvinnan upptäcker kärleken till matlagning och den kloka kvinnan gör upp med sitt förflutna. En rolig, gullig bok!
Såverksungen handlar om sågverksstrejken i Sundsvall ur den 11-åriga Bricken synvinkel. Hon jobbar själv 06 -20 på sågverket och hennes far är engagerad i strejken. En bok om sanna händelser, grova orättvisor och hårt liv, men också värme, vänskap och kärlek. Väntar ivrigt på att lägga händerna på bok nummer två, den är bra och intressant.
Barnmorska i East End är en sann berättelse skriven av en kvinna som arbetade som barnmorska i Londons arbetarkvarter under 50-talet. TV-serien bygger på boken. En bra bok med mycket värme. Del 2 lär ska komma ut nu i sommar.
Möt mig i Estepona handlar om en man som tvingas åka tillbaka till Spanien, till sitt förflutna, för att mörda en annan man. Vem är ond, vem är god? Boken är lite rörig men den är ganska spännande och oväntade saker händer.
...stark såsom döden handlar om en nybliven änka som är advokat och hjälper ett nunnekloster att sälja en bit mark. Ett problem är att klostret kyrkogård måste flyttas och ett extra lik upptäcks.

Inte så många böcker alltså, men många bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar