2015-02-17

Recept på semlor



75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
1 ägg
6-7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling

mjölk
mandelmassa
vispgrädde
vaniljsocker
florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över smörmjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardmumma, ägg och 5-6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader). Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Gör 15 runda, släta bullar. Jäs på plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Skär ett trekantigt lock. Blanda inkråm från bullarna med mandelmassa och mjölk till en lagom kladdig konsistens. Fyll bullarna med blandningen.
Vispa grädden med lite vaniljsocker och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar