2014-01-05

Böcker i december

1/12 Wonderland Creek av Lynn Austin
3/12 Någonstans inom oss av Kajsa Ingemarsson
7/12 Flykten från läger 14 av Blaine Harden
?/12 Svindlaren av John Grisham
16/12 Bara tre kan leka så av Denise Rudberg
19/12 Mord i blått av Jan Mårtenson
27/12 Mellan rött och svart av Jan Guillou

7 böcker i december.
Wonderland Creek handlar om en bibliotekarie som lever i böckernas värld, tills den dagen då hennes pojkvän gör slut och hon blir av med arbetet på biblioteket. Hon bestämmer sig då för att åka med böcker som folk donerat till ett litet samhälle i Kentucky. Oplanerat måste hon stanna i ett samhälle som inte alls är likt något hon sett eller läst och hon blir ridande bibliotekarie. Blir verkligheten bättre än böckerna hon brukar läsa? En gullig bok!
Någonstans inom oss handlar om en kvinna som tar livet av sig. Mitt i handlingen ångrar hon sig, men det är förstås för sent. Hon försvinner dock inte från jorden utan hon (och flera andra) lever kvar. Kan hon påverka vad som händer, kan hon trösta sin man och förklara för honom när hon inte längre finns, i vanlig mening? Intressant bok, ur ett ovanligt perspektiv!
Flykten från läger 14 är en sann berättelse om en pojk som vuxit upp i ett Nordkoreanskt fångläger och som ung man lyckats fly därifrån. En hemsk berättelse. Man skulle kunna påstå att Nordkorea inte riktigt följer konventionen om de mänskliga rättigheterna. För att uttrycka det milt.
Svindlaren av John Grisham handlar om en advokat som sitter fängslad för ett brott han inte begått. Han blir benådad genom att tipsa om vem mördaren i ett mord på en domare är. Men vad går hans plan ut på egentligen? Vad är sant och vad är falskt? En smart, spännande och bra bok, inte lika verklighetsanknuten som många av Grishams böcker är, men intressant och rolig att läsa.
Bara tre kan leka så är den tredje av Denises deckare i överklassmiljö. En politiker blir mördad, två kvinnor försvinner och en prostitutionsutredning dyker upp. Spännande!
Mord i blått är en av Mårtensons senare böcker, ännu en av de som består av en massa staplade, av författaren iakttagna samhällsfenomen och så ett mord på ett modeföretag. Som vanligt blir antikvitetshandlare Homan misstänkt för mord ett tag, han dricker drinkar och lagar mat och lägger sig i polisens utredning. Som vanligt.
Mellan rött och svart är den tredje delen i Guillous 1900-talsberättelse. Jag gillar dem väldigt starkt. Här får vi följa de tre bröderna i Tyskland och Sverige under 1920- och 1930-talet, under depressionen och Hitlers maktövertagande. Två av brödernas barn blir vuxna och lever rätt olika liv. Jag gissar att vi fortsättningsvis kommer att få följa några av barnen ganska mycket.
Boken är välskriven, intressant och jag längtar efter nästa del!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar