2010-08-29

Historiskt spel

Igår var jag och min syster och såg ett spel byggt på det förflutna vid Ramundeboda klosterruin. Spelet skrevs av en man från orten för många år sedan, framfördes för länge sedan och nu fick man tag på maunskriptet och kunde framföra det igen, med hjälp av ett gäng glada amatörer från kyrkorna i samhället (m fl?).

I fyra "bilder" berättades platsens historia.

Först fick vi se kung Valdemar som vilade sig medan hans soldater förlorade slaget vid Hova 1275.
Den andra bilden visade de generösa Antonitermunkarna som drev ett härbärge på platsen 1475 - 1530 ca.



Bild tre var från gästgivaregården, där man kunde äta, ta in för natten och byta hästar för den fortsatta färden. Från 1636 fanns också ett postkontor på platsen, det första i Sverige förutom postkontoret i Stockholm.
Den sista bilden visade Anton von Boij, en man med mycket mark och många järnbruk i trakten.Han lät bland annat uppföra Ramundeboda kyrka på platsen på 1600-talet, den som 1898 - 1899 flyttades till vårt samhälle. Det gick inte så bra för honom. "QUOD IUVAT EXIGUUM EST PLUS EST IACTURA LABORQUE" (Ringa är vinsten, större är kostnaden och arbetet) står det runt en takmålning i herrgården som han lät bygga.


Det var ett trevligt spel, även om repliker på rim inte är min favorit. Roligast var nog gästgiveriägaren Johan Bodecker och hans maka Anna. Tur med vädret hade vi också. Det var visserligen lite kallt, jag hade strumpor på mig för första gången sen i våras, men det regnade inte mer än några regnstänk på slutet.
Dagens citat:
Ibland är det en fördel att vara okunnig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar