2014-05-03

Böcker i april

1/3 Nyckeln till ljuset av Nora Roberts
1/4 Och himlen var oskyldigt blå av Charlotta Ölander
?/4 Den frusna trädgården av Kristin Hannah
?/4 Brunstkalendern av Emma Hamberg
?/4 Mossvikenfruar Chansen av Emma Hamberg
?/4 I dina kläder av Jane Green
11/4 Sömntuta av Mark Billingham
?/4 Hallonbåtsflyktingen av Miika Nousiainen
16/4 Nyckeln till sanningen av Nora Roberts
19/4 På slaget tolv av Nora Roberts
?/4 Mördande hetta av Nora Roberts
25/4 Vad som än händer av Kristin Hannah
26/4 Larma, släcka rädda i Rosengädda av Emma Hamberg
?/4 Middagssällskapet av Saskia Noort
?/4 Vittne till mord av Nora Roberts

15 böcker i april.
Och himlen var oskyldigt blå handlar om Charlottas upplevelse av tsunamin i Thailand 2004. Den handlar mycket om det bristfälliga officiella hjälparbetet, hur volontärer som själva drabbats av tsunamin gjorde stora delar av arbetet som borde gjorts av ditsänd personal. Inte hjärtskärande, som berättelser av någon som förlorat anhöriga, men en intressant beskrivning av det som skedde under och efter tsunamin.
Den frusna trädgården handlar om två mycket olika systrar, som i vuxen ålder till slut lär känna sin avståndstagande mamma och får ta del av hennes berättelse om livet i Ryssland innan hon kom till USA. Jag väntade mig en romantisk, lättsmält bok i hennes vanliga stil, men den här hade något mer, den var gripande, sorglig och jag rekommenderar den absolut.
Jag kommer inte ihåg om jag har skrivit om Brunstkalendern tidigare. Den handlar om tre systrar som blir tvungna återvända och hjälpa modern med lantgården. De är i helt olika livssituationer, men de behöver alla en förändring - och den kommer. Lite rolig, lite romantisk, en bra lättsmält bok.
Mossvikenfruar är också en lättsmält bok. Anki upptäcker att hennes man är otrogen. Hon lämnar honom, men upptäcker att hon är gravid. Ett par andra män dyker upp i hennes liv. Slutet är lite för overkligt och udda.
I dina kläder handlar om Vicky, singel med bra jobb på tidning i London, och Amber, hemmafru i USA, som inte är nöjda med sina liv. Med anledning av ett tidningsreportage får de möjlighet att byta liv. En romantisk, rolig bok om att hitta rätt i livet.
Sömntuta handlar om en kvinna som överlever ett mordförsök. Hon kan höra, se och känna, men kan inte kommunicera med omvärlden. Tre mord kopplas till mordförsöket och kommissarie Tom Thorne försöker lösa fallet.
Hallonbåtsflyktingen handlar om en udda, finsk man som tycker att han borde vara svensk. Han flyttar inte till Sverige och ansöker om svenskt medborgarskap som man kunde tro, utan försöker bli svensk genom att ta en annans identitet. Historien blir konstigare och konstigare. Den kunde vara rolig, men är mest vriden, tycker jag.
Vad som än händer handlar om Kate och Tully som lär känna varandra som tonåringar. Vi följer dem som bästa vänner genom livet. Den är bra, lite romantik, lite om livet med jobb, barn osv, men jag stör mig mycket på Tullys förhållningssätt gentemot Kates dotter och tycker inte det stämmer med Tullys åsikter i början av boken.
Larma, släcka, rädda i Rosengädda är fortsättningen på Rosengädda nästa. En, lättsmält, lagom osannolik men ganska rolig bok om Tessan, som försöker starta en restaurang, den ensamme brandinspektören Jonny och husvaktaren Rafael.
Middagssällskapet är en deckare som handlar om Karen och Michel som är nyinflyttade i ett bostadsområde och tillsammans med andra nyinflyttade bildar ett middagssällskap. De blir dock lite för insyltade med varandra och när ett hus brinner ner och en man dör börjar det hela ha gått lite för långt. Lite spännande, men slutet slarvas bort lite och är inte så spännande som det skulle kunna vara.
Vittne till mord handlar om en ung tjej som blir vittne till ett mord med anknytningar till den ryska maffian. Vittnesskyddsprogrammet fungerar inte och hon får på egen hand försöka klara livhanken och så småningom försöka sätta dit skurkarna. En trevlig man dyker naturligtvis upp. En spännande och intressant bok!

1 kommentar:

  1. Jag blir lika förundrad varje månad över hur många böcker du hinner läsa, klarar du dig på väldigt lite sömn eller hur hinner du?!
    Ps, nix jag badade inte, jag är en riktig badkruka ;)

    SvaraRadera