2012-08-01

Böcker i juli

1/7 I stundens hetta av Viveca Sten
1/7 Två soldater av Roslund och Hellström
3/7 Huset vid havets slut av Elly Griffiths
4/7 Janusstenen av Elly Griffiths
5/7 Dumpa Matthew av Jane Fallon
6/7 Amazing Grace av Danielle Steel
8/7 Priset man betalar av Lionel Shriver
13/7 Vredens tid av Stefan Tegenfalk
16/7 Nirvanaprojektet av Stefan Tegenfalk
17/7 Den felande länken av Stefan Tegenfalk
18/7 Känslan av död av Elly Griffiths
19/7 Nya kontakter av Sophie Kinsella
20/7 Kvinnan han älskade av Dorothy Koomson
22/7 Madeleine av Kate McCann
23/7 Med havet emellan av Robin Pilcher
24/7 Fladdermusmannen av Jo Nesbö
26/7 Allt att vinna av Robin Pilcher
27/7 Jacobs värld av Jodi Picoult
28/7 En ny början av Robin Pilcher
29/7 Glasklart av Karin Wahlberg

Hela juli har jag haft semester och 20 böcker har jag hunnit läsa. Den första veckan trodde jag att jag skulle klara ett snitt på en bok/dag, men sen åkte vi till Danmark och då blev det inte tid till så mycket läsning, så det blev inte så. Många bra böcker har jag läst i alla fall, och flera besök på biblioteket har det blivit. Lite kort om böckerna nu då:
 
Viveca Stens senaste: Fest i Sandhamn, en flicka försvinner, ett lik hittas - en helt ok sommardeckare.
 
Två soldater: Flykt från fängelse, knarkförsäljning, pojkgäng. Den bet sig fast, jag vet inte hur mycket som bygger på fakta, men det känns som om mitt Sverige skiljer sig lika mycket från dessa pojkars Sverige som om vi bodde på olika planeter. Känner mig skyddad och naiv och tacksam här i min lilla vrå. Spännande, välskriven, fängslande!
 
Elly Griffiths böcker: Arkeologi och detektivarbete hand i hand. Läsvärda, spännande och lite roliga, ibland känns de inte så verklighetstrogna dock.
 
Dumpa Matthew: Lagom när hon börjar tröttna på sin gifta älskare efter flera år, lämnar han sin fru och flyttar in hos henne. Vad gör  man då?
 
Amazing Grace: Om en ovanlig nunna som arbetar i stadens värsta kvarter, en fotograf som är nykter alkoholist, en sångerska som är världsstjärna men står med båda fötterna på jorden, en välgörenhetsdam som blir fattig och deras liv efter en stor jordbävning. Orealistiskt goda människor, lite för gulli-gulligt, men jag läser ändå!
 
Priset man betalar: Denna bok pratade jag en hel del om med alla möjliga människor när jag just läst den, vilket tyder på att jag fann den intressant. En man har beslutat att lämna sitt hus, jobb mm och leva på sina hopsparade pengar i ett land där pengarna är värda mer. Han bokar biljetter och berättar för frun, som är välkommen att följa med. Då berättar hon att hon har cancer och att hans sjukförsäkring på jobbet behövs för att hon ska ha råd med behandling. Alla sparpengarna går också åt. (Tur man inte bor i USA) Hur som helst, den har ett underbart, lite surrealistiskt slut.
 
Tegenfalks böcker: En trilogi där två omaka poliser löser mordfall som inkluderar nyuppfunna preparat som gör människor våldsamma, kloning av själar, islamfientlighet, kriminella poliser mm. Böckerna är spännande, men lite för mycket.
 
Nya kontakter: Jag gillar Kinsellas böcker, de gör mig glad. De är kanske inte så trovärdiga alla gånger, men roande. Den här handlar om en tjej som ska gifta sig. Hon tappar bort sin förlovningsring, en gammal släktklenod, och hennes mobil blir stulen, så hon hittar en mobiltelefon i en papperskorg så att hotellet där hon blev av med ringen ska kunna kontakta henne innan fästmannen märker vad som hänt. Min tanke är då: Varför inte berätta att ringen försvunnit, göra en polisanmälan och ordna upp det hela? Men då hade det inte blivit någon bok. Telefonen hör till en sekereterare som sagt upp sig, och det blir så att sekereterarens chef och ring-tjejen delar inkorg i mobiltelefonen. Därmed blir de en stor del av varandras liv. Omständigt men roligt! Och romantiskt, förstås!

Koomsons bok är inte som de böcker jag tidigare läst av henne. Den här är mer åt psykologisk thriller - hållet. En kvinna hittar sin mans förra frus dagböcker. Eftersom den förra frun dog under oklara omständigheter så blir det spännande läsning. Välskriven och lite otäck!
 
Madeleine: Denna bok hör till kategorin Böcker jag inte borde läsa, eftersom jag har lite för lätt att för mitt inre spela upp liknande scenarion i mitt eget liv. Madeleine är den då nästan fyraåriga flickan som försvann under familjens semester i Portugal, och det här är hennes mammas berättelse om vad som hände. Det spekuleras ju mycket kring vad som egentligen hände, föräldrarnas del i det hela mm. Mamman skriver detaljerat om vad som hände, enligt henne, och hon är övertygad om att flickan fortfarande lever. Hon hoppas att hon är hos några som behandlar väl. Jag är övertygad om att hon har alternativen fruktansvärt klar för sig. Om mamman berättar sanningen så har hon råkat ut för något av det värsta en förälder kan råka ut för.
 
Robin Pilchers böcker: Romantiska relationsböcker!
 
Fladdermusmannen: Nesbös första bok, jag läser dem i helt fel ordning. Harry åker till Australien eftersom en norska blivit mördad där. Snart är han en seriemördare på spåren. Spännande!
 
Jacobs värld: En kille med Aspergers med kriminalteknik som specialintresse blir anklagad för mord. Spännande och gripande!
 
Glasklart: Ett lik hittas i majbrasan! Otäck inledning på ännu en spännande berättelse av Wahlberg.
 
Ja, det var lite kort (och ibland lite långt) om böckerna jag läst denna månad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar