2015-04-28

Dags för ett nytt Polen-besök?

När jag var 15 år skulle Futurum, gospelkören jag var med i åka till Polen på turné. Jag var inte särskilt intresserad av att följa med. Polen var ett land som jag tänkte mig helt i grått, tråkigt och rätt eländigt. Det här var 1990, knappt ett år efter Berlinmurens fall, och det man läst om öststaterna i skolan var inget som lockade. Men det är klart, när man ska åka någonstans med en massa vänner så ser man ju ändå fram emot att resa.
Vi bodde på ett vandrarhem i en liten by, se bilden nedan. Det var smutsigt, elkontakterna hängde ut från väggarna i sladdarna på ett totalt livsfarligt sätt, på toaletten fick man inte spola ner papper och avföring, det skulle vara i en hink bredvid... Jag var 15, sa jag det? Vissa stunder längtade man verkligen hem.
Maten på vandrarhemmet lagades och serverades av ett par glada, lite runda "babusjkor", som såg väldigt gamla ut. Maten  var inget vidare, men däremot lärde jag mig att älska deras surdegsbröd med tomat- och löksallad på. Vid något tillfälle åt vi på restaurang, den maten var rätt ok.
Vi sjöng i flera katolska kyrkor och på en rockklubb bland annat. Det var verkligen en upplevelse. Lite shopping hann vi också med, fast det var svårt att göra sig förstådd då polska, ryska eller möjligtvis tyska var de mest gångbara språken.
Mina fördomar stämde ganska bra. Polen var inte grått, men mycket var rätt eländigt. Ändå pratade vi längtansfullt om vår resa länge efteråt, det var verkligen en annorlunda upplevelse och vi hade väldigt roligt tillsammans.


Ja, vi hade faktiskt så roligt att många av oss återvände med kören året därpå! Vi sjöng i kyrkor, skolor och på ett fängelse. Spännande! En kompis fotade mig och den här snygga bilen! (Hur såg jag ut???)


Sedan dröjde det 11 år, till 2002, innan jag besökte Polen igen. Min kompis Frida och jag tågluffade i Polen, Tjeckien och Ungern. Polen hade förändrats lite, eller så var vi på mer turistvänliga orter, men fortfarande var skillnaden stor på Sverige och Polen. Jag kommer ihåg att jag satt på tåget och såg ut genom fönstret och såg en bonde plöja sin åker med hjälp av sin häst, precis som min farfar gjorde på 40 - 50-talet. Som en resa i tiden.

Vi besökte Auschwitz. Sällan har en utflykt berört mig så djupt. Jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att ta med mina barn dit när de blir lite större. Det som hände här får inte glömmas eller bagatelliseras.


Krakow var en vacker stad med mysiga uteserveringar och vackra byggnader, som till exempel slottet Wawel. Dit skulle jag gärna åka tillbaka!


Vi besökte också Warszawa och förälskade oss i Stare Miasto, gamla stan, som till stora delar förstördes under andra världskriget men nu har återuppbyggts. Vackra hus och mysiga uteserveringar!


I Gdynia sov vi en natt på vandrarhem i väntan på färjan. Den populära stranden som ska finnas där såg vi ingenting av, men vi var rätt trötta vid det här laget och väntade mest på att få ta färjan hem. Om ni undrar över handdukarna på kortet så försökte vi få dem torra efter att ha duschat, så att vi kunde packa ner dem!

 
Nu har det gått 13 år sedan jag var där. Kanske är det dags för ett nytt besök? Se om Polen har förändrats? Jag hoppas på att få åka dit med Bloggbussen 2015! När jag tittar på bilder från Stena Lines hemsida ser Polen inte alls ut som jag minns det, utan som ett perfekt resmål för familjer. Mera Spa Hotell ser väldigt fint ut, jag kan se Elvira och mig framför mig när vi får nån skön SPA-behandling eller sitter i nån bubbelpool. Vad mysigt det verkar! Det är verkligen skillnad mot vandrarhemmen och hotellen jag bott på vid tidigare besök i Polen... Vetenskapscentret Experyment ser ju ut som ett spännande ställe för barn och vuxna som är lite nyfikna av sig. Både jag och mina barn skulle älska det! Gdynias sandstrand i centrum ser härlig ut. Polens Riviera! Hur kunde min kompis Frida och jag missa den? Akvarium, Aquapark och Zoo finns det också. Jag tror att min familj skulle kunna roa sig här länge!
 
Det verkar ha hänt en del sedan jag var i Polen första gången. Till det bättre. Samtidigt hoppas jag att det inte ändrats för mycket. Man vill ju inte att allt är som hemma när man åker hemifrån, eller hur? Modernt, familjevänligt men ändå ett annat land!
 
Blir du som jag sugen på att åka dit? Just nu kan du få resan lite billigare, om du använder dig av koden BLOGGPOLEN när du bokar:
 
Erbjudande: 25% rabatt på Prova på Polen, t/r Karlskrona - Gdynia inkl del i hytt. Stanna upp till 3 nätter iland. Uppge erbjudandekod BLOGGPOLEN för att erhålla rabatten. Rabatten avser inte miljötillägg. Boka i perioden 24/4-30/06  och res i perioderna 24/4-30/06  samt 1/9-6/12.
Läs mer här: Prova på Polen

6 kommentarer:

 1. Awe, skulle också vilja åka dit. Och håller med, det verkar som ett toppen turistmål nu, även om det var något mycket speciellt med Polen för tjugo år sedan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle verkligen vara roligt att få åka dit!

   Radera
 2. Flashbacks!! Mysiga dagar 😃

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag satt och tittade igenom alla kort från futurums resor, verkligen nostalgi!

   Radera
 3. Åh fina minnen hälsar vännen!! Stor kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många fina minnen! Och svettiga fötter!

   Radera