2015-04-12

Chess in Concert!

Jag älskar musikalen Chess och har då gjort sedan jag som 11-12-åring var barnvakt åt syrrans barn. Hon spelade nämligen Chess för dem varje kväll när de skulle sova. (Huruvida de i vuxen ålder gillar Chess ska jag låta vara osagt!)

1993 (?) såg jag en konsertversion och 2002 (?) såg jag Chess på svenska. Det var ett tag sedan, så jag har verkligen längtat efter gårdagen. 

Gårdagen var det, ja. Men vi börjar väl från början. Igår morse blev det en promenad i det något mulna och tråkiga vädret. 


På eftermiddagen åkte syrran och jag mot Karlstad. Vi stannade vid frödingstenen, fikade och tog en cache. 

"Och här är dungen, där göken gol,
små töser sprungo här
med bara fötter och trasig kjol
att plocka dungens bär,
och här var det skugga och här var sol
och här var det gott om nattviol,
den dungen är mig kär,
min barndom susar där."

Gustaf Fröding 


Sedan strosade vi runt i Karlstad, hann titta i ett par affärer, köpa minidonutplåtar för halva reapriset och ta en cache. Och så tog vi en groupie med Sola i Karlstad!


Vi åt mat på en italiensk restaurang vid torget, och tack vare infravärmen kunde vi sitta på uteserveringen. Vi satt länge och njöt av maten och pratade!

Vitlöksbröd till förrätt!


Grillspett med potatisgratäng till varmrätt och så lite kaffe på det!


Sedan var det dags att bege sig mot Löfbergs arena och Chess in Concert! 

Stockholm Concert Orchestra stod för musiken tillsammans med några av musikerna från premiärspelningen, Svante Persson, Per Lindvall, Lasse Wellander, och Peter Ljung.
Två körer sjöng, Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör och Helene Stureborgs Kammarkör. 
Dirigerade gjorde Anders Eljas, som även arrangerade och orkestrerade urpremiären av Chess in Concert i London 1984. 
Dirigent, musiker och körsångare gjorde ett mycket bra jobb! 

Rollen som den amerikanske schackspelaren Freddie Trumper spelades av Anders Glenmark, som spelat rollen ett antal gånger under 90-talet och som körade på Chess orginalalbum. Han var väldigt ojämn igår, vissa bitar fick han till bra och andra lät inte alls bra. Ljudteknikerna gjorde inte ett riktigt bra jobb heller, vilket bidrog till att Anders emellanåt hördes dåligt. 

Trumpers second Florence Vaszi spelades av Gunilla Backman, som sjungit i ett antal stora musikaler. Hon var helt ok, men inte fantastisk. 

Den ryske schackspelaren Anatolij Sergijevski spelades av Philip Jalmelid, som tidigare spelat rollen på Göteborgsoperan. Det är inte lätt att fylla Tommy Körbergs skor, att stå och sjunga hans paradnummer Anthem, till exempel, men jag tyckte att han klarade det mycket bra. 

Hans second Molokov spelades avjohan Schinkler, en man med operabakgrund som gjorde denna roll mycket bra. 

Anatoliska fru Svetlana spelades av Sarah Dawn Finer. Det hördes på publiken att hon var publikfavorit, och det med all rätt, hon gjorde en fantastisk insats. 


Jag är mycket nöjd med konserten, den levde helt klart upp till mina förväntningar. Nu vill jag se Chess som musikal!!!

Sedan åkte vi hem, resan gick fort när vi pratade och sjöng och lyssnade på Chess! En härlig dag med min älskade syster!!!

3 kommentarer:

 1. Visst var det bra! Kände mig lyrisk när vi lämnade Arenan!

  Svar: Jaha :-) Vi satt på rad 8 på parkett (jag så klart bakom en väldigt lång en under första delen men bytte sen plats till andra sidan om sambon där det var tomt och såg mycket bättre på andra delen av konserten).
  Jag har ju så svårt att känna igen ansikten, vi pratade om det igår när vi hamnade bakom ett par i kaffekön varav mannen som jag inte kunde placera vem det var är en som jag handlat flera musikinstrument av och dessutom håller på och eventuellt ska köpa en elflygel av just nu. Jag har verkligen svårt för ansikten och igenkänning så för mig hade det behövts att du sa vem du var för att jag skulle greppa det, haha.

  SvaraRadera
 2. Då var det du som log mot mig när jag var på väg in och du ut? Jag funderade på om du var någon jag kände, haha, men jag kunde inte komma på någon. Såg nog ganska förvirrad ut, haha :-D

  SvaraRadera
 3. Det låter som en riktigt härlig dag, och att spendera den med en älskad syster gör ju inte saken sämre:))

  SvaraRadera