2014-04-30

Marängkrisptårta



Marängbottnar
4 st äggvitor
3 dl strösocker
3 dl puffat rostat ris

Fyllning
4 st äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
100 g smör
rivet skal från 1 citron

Garnering
3 dl vispgrädde
25 g smält mörk choklad
ev marsipankycklingar

Marängbottnar:
Rita 2 runda cirklar  med en diameter på ca 28 cm på bakplåtspapper (alternativt en rektangel på 30x40, den färdiga bottnen delas då i två delar).
Vispa äggvitor och socker till en fast smet. Vänd försiktigt ner det puffade riset. Bred ut smeten jämnt i cirkeln på bakplåtspappret.
Grädda mitt i ugnen i 125°C i en timme. Stäng av värmen och låt stå ytterligare 15 min i ugnen. OBS! Öppna inte ugnsluckan någon gång under tiden.
Stjälp upp marängkakan på ett galler och dra försiktigt bort bakplåtspappret medan marängen är varm så lossnar det lätt.
Lägg en bakduk över och låt svalna. Den kan om man vill ligga i rumstemperatur över natten.

Fyllning:
Lägg äggulor, socker, grädde och mjöl i en kastrull och vispa med en handvisp till en jämn smet.
Låt koka upp på svag värme under omrörning. Rör sakta hela tiden. När krämen börjar tjockna, sänk värmen och låt sjuda under omrörning 1-2 minuter så att den blir riktigt tjock. Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt smöret, gärna skuret i mindre bitar och rör försiktigt tills smöret smält och krämen blir blank och fin. Tillsätt rivet citronskal och rör om. Låt krämen svalna så den blir ljummen eller kallare.
Lägg den trasigaste/fulaste marängkakan på ett serveringsfat. Bred på den gula krämen. Lägg den andra marängkakan ovanpå.

Garnering:
Vispa grädden. Bred ut den ovanpå marängen. Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en sked och ringla chokladen över grädden.

Ställ in tårtan i kylskåp fram till servering. Låt den helst inte stå mer än 4 timmar fram till serveringen eftersom den kan sjunka lite när marängen smälter av fyllningen.

1 kommentar:

  1. Åh vad den såg god ut!
    Så fint med choklad som dekoration :-)

    Nu är vinnaren i utlottningen av den svenska dundersuccéfilmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann avslutad och en vinnare är framlottad och finns nu presenterad på bloggen.
    Kanske var det du som vann?

    Tack för att du deltog & trevlig första maj!

    SvaraRadera