2019-02-05

Böcker i januari

30/12 Det som göms i snö av Carin Gerhardsen
3/1 Den brustna huden av Stuart MacBride
5/1 Slakthuset av Stuart MacBride
6/1 En sommar i Brighton av Lucy Diamond
6/1 Överraska mig av Sophie Kinsella
7/1 Stjärnklart av Lars Wilderäng
8/1 En annan gryning av Camilla Sten
9/1 Det straff hon förtjänar av Elizabeth George
12/1 Tango i tabernaklet av Karin Brunk Holmqvist
13/1 Kvinnan i hytt 10 av Ruth Ware
14/1 Majken minröjare av Karin Brunk Holmqvist
16/1 Midvintermörker av Lars Wilderäng
19/1 Midsommargryning av Lars Wilderäng
21/1 Stjärnfall av Lars Wilderäng
23/1 Stjärndamm av Lars Wilderäng
24/1 Halvvägs till himlen av Jöns Hellsing
25/1 Blodlokan av Louise Boije af Gennäs
28/1 En sekund är jag evig av Maria Gustavsdotter
29/1 Sveket av Ursula Poznanski

19 böcker! Vilken rivstart på året! Jag har hittat ett par nya författare (för mig alltså), dels Stuart Mac Bride som jag kanske skrev om i förra bokinlägget (?), deckare från Skottland och dels Lars Wilderäng, med olika typer av hemska framtidsscenarion. Jag älskade (och skrämdes av) Stjärnklart, där all teknik slutar fungera och hur det går för vårt samhälle då. Många dör, kan jag ju säga Jätteintressant. Fastnade för sånt som att moderna kors spenar är anpassade för att mjölkas med maskin och är för korta och därmed svåra att mjölka för hand, undrar om det stämmer? Fortsättningsböckerna ändrade dock karaktär helt och blev science fiction, inte alls lika intressant (men jag var ju tvungen att veta hur det gick). 
Sveket är en ungdomsbok (upptäckte jag) en sån där dystopi som jag gillar. Jorden har råkat ut för en istid, människor bor i sfärer, utan familjer, utbildas till det de ser ut att ha förutsättningar för, rangordnas och scannas och får exakt det matinnehåll de behöver. De bor dock folk utanför också... Nyfiken på hur historien utvecklar sig i fortsättningen.
Lucy Diamond har skrivit en feelgood om tre kvinnor som bor i ett hyreshus i Brighton. De lär känna varandra, alla har olika bekymmer och mycket ordnar sig förstås.
Jag måste nämna Gerhardsen också. Hon har lämnat Hammarbyserien bakom sig och skrivit en spännande deckare där det dröjer innan jag förstår vem man kan lita på.

PS Fick ändra lite. Hade glömt att skriva in Blodlokan, riktigt spännande, måste få tag på fortsättningen! Och En annan gryning borde jag ha skrivit om, den påverkade mig. Ännu en dystopi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar