2013-09-17

Böcker i augusti

Jag förstår att ni har väntat otåligt på det här inlägget, halva september har ju hunnit passera. Men här kommer det! Jag har lite svårt att hitta motivationen till att skriva om böckerna. Men jag skriver lite i alla fall!

1/8 Pojken i resväskan av Lene Kaaberböl & Agnete Friis
3/8 Shadows of the Workhouse av Jennifer Worth
6/8 Kockskola för ensamma hjärtan av Marita Conlon-McKenna
7/8 Bortom varje rimligt tvivel av Malin Persson Giolito
8/8 Torka aldrig tårar utan handskar Del 3 Döden av Jonas Gardell
11/8 Safari med döden av Jan Mårtenson
13/8 Fantomsmärtor av Barbara Voors
18/8 Blunda hårt av John Verdon
24/8 Onda flickor av Alex Marwood
25/8 Dödens ö av Catharina Kjellberg
26/8 Bricken på Svartvik av Vibeke Olsson
28/8 Sågspån och eld av Vibeke Olsson
30/8 Amerikauret av Vibeke Olsson
31/8 Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg

14 böcker i augusti blev det i år.
Den första är en debutdeckare om en pojke som hittas i en resväska. En bra debut. även om jag tyckte att en del trådar lämnades lösa och inte följdes upp.
Shadows of the workhouse är del två av böckerna bakom TV-serien Barnmorskorna i East End. Den här handlar om människor som levt i dessa sk workhouses, något i stil med fattigstugorna som fanns i Sverige, men storskaligt. Hemska, otäcka berättelser baserade på riktiga människors liv. Intressant, men fruktansvärt.
Kockskolan handlar om en grupp människor som lär känna varandra på en matlagningskurs. En feelgood-roman.
Bortom varje rimligt tvivel är berättelsen om en advokat som tar sig an en sedan många år tillbaka dömd mördare. Är han oskyldigt anklagad eller inte? Har han fått det försvar han har rätt till? Spännande!
Del 3 av torka alla tårar - bra, som de tidigare. Berör.
Safari med döden utspelar sig delvis i Afrika. Homan är i farten och snubblar över mord och dess lösning som tidigare. Jag gillar Mårtenssons äldre böcker bättre, han har tappat stinget lite.
Jag tror jag har läst nån bok av Voors tidigare och även då tyckt att de är röriga. Det är den här också och till viss del förstår jag den inte. Den handlar om en mycket speciell människa och är lite som att befinna sig i ett rörigt huvud. Ingen favorit.
Blunda Hårt var en riktigt läskig och klurig bok av John Verdon. En kvinna mördas under sitt bröllop och mördaren försvinner utan ett spår. Som tur är tar en gammal före detta polis hand om utredningen!
Onda flickor är en sorglig och otäck bok om två flickor som som mycket unga hamnar på typ ungdomsfängelse pga ett mord på en ännu yngre flicka. Som vuxna, med nya identiteter träffas de igen, i samband med en mordvåg som sveper över ett litet kustsamhälle.
Dödens ö handlar om ett osannolikt slutet samhälle, där en kvinna och hennes son är försvunna i två år utan att någon börjar undra. Sen dyker sonen upp (fortfarande är det ingen som agerar) och så börjar folk mördas. Nej, den var för osannolik.
Del 2, 3, 4 av Vibeke Olssons böcker om Bricken är "måste läsas-böcker". Vi får fortsätta följa Brickens liv på sågverket, en fattig arbetares liv. Så intressant, jag älskar historia, och samtidigt sorglig och spännande.
Kaffe med rån är en rolig berättelse om ett gäng pensionärer på ett hem, som inte är nöjda med tillvaron och bestämmer sig för att genomföra ett rån så de hamnar i fängelse - för alla vet ju hur bra det är i ett fängelse! Lite ologiska vändningar och lösa trådar, men en rolig bok!

Jag läser vidare - gör det du också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar