2011-10-06

Undersökande lärande

Om man släpper ner pärlsocker i Coca-cola så sjunker det, sedan åker det upp till ytan igen, och sen sjunker det igen. Det har Oskar lärt sig idag. Han tyckte det var jätteintressant, och släppte ner fler och fler sockerpärlor.


Jag antar att förklaringen jag borde gett men inte gav min son bör väl vara densamma som förklaringen till "Russinhissen":

Sockerdricka är som det heter kolsyrad. Det betyder att man har löst gasen koldioxid i vatten. Där finns socker och andra ämnen också, men bubblorna i en kolsyrad läsk består av koldioxid. När man släpper ner russin i sockerdricka sjunker de till botten. Där sätter sig bubblor av koldioxid på russinen. Gasbubblorna kan man likna vid flytvästar, eftersom de är lätta och vill upp till ytan. Det är som om russinen samlar på sig fler och fler små flytvästar och vips sitter där så många bubblor att det räcker
för att lyfta hela russinet till ytan.
Men vad händer där? Jo, där spricker några av bubblorna och då orkar de bubblor som är kvar inte lyfta russinet längre. Russinet sjunker ner igen till botten där det samlar på sig nya bubblor. Då åker det upp till ytan igen, precis som en hiss som går upp och ner. När kolsyran är slut stannar russinhissen.
En vanlig fråga brukar vara varför bubblorna sätter sig på  russinet. Kemister brukar förklara det med att kolsyrebubblorna behöver små oregelbundenheter där de kan börja växa. Tittar du ner i ett glas med läsk så kan du se att det kommer bubblor från vissa punkter på insidan av glaset, det vill säga där det finns små ojämnheter. Det bubblar mer om varm sockerdricka. Gasen vill inte vara kvar i drickan när det är varmt och då blir det fler bubblor. Pröva även att lägga ned makaroner eller färska druvor. (Eller pärlsocker!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar