2011-11-04

Böcker i oktober

30/9 Mirakelkedjan av Michael Cordy
1/10 Fallhöjd av Nick Hornby
5/10 Systerskap av Katerina Janouch
9/10 Rekviem av Robyn Young
13/10 Revolt av Suzanne Collins
21/10 Domen av John Grisham
26?/10 Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Vad lite jag läser ibland! Endast 7 böcker under oktober. Men det är klart, jag läste en hel del kurslitteratur också. Det tar ju lite längre tid än att läsa skönlitteratur, i alla fall för mig.

Mirakelkedjan är ännu en bok om hemliga sällskap och katolicism, lite Dan Brown över den fast inte lika mycket skattjakt, om jag säger så. Den skrevs flera år före Da Vinci Coden, kanske jag ska tillägga. Ett hemligt brödrasällskap har fått en uppenbarelse om att Kristus finns ibland dem på jorden igen och letar efter honom. Till deras grupp hör också lönnmördare som sägs vara Guds hämnare. En vetenskapsman Dr Carter har gjort revolutionerande upptäckter inom genetiken och skulle kunna dechiffrera gudomlig DNA. Han vill också rädda livet på sin sjuka dotter. Brödraskapet är oeniga om han ska mördas för att han lägger sig i Guds verk eller om han ska förmås att hjälpa dem i jakten på Kristus. Spännande och intressant men som kristen har jag lite svårt för den där biten med kristna lönnmördare som mördar i Guds namn och också tanken på att Kristus skulle komma tillbaka i en helt annan gestalt, på ett annat sätt än vad som kan förväntas utifrån bibeln och med helt andra saker på sin agenda...

Fallhöjd handlar om fyra människor som alla har bestämt sig för att ta livet av sig genom att hoppa från ett och samma hustak en nyårsafton. De blir dock lite störda av varandras närvaro och istället hjälps de åt att hålla varandra vid liv ett tag till. Jag gillar Hornbys sätt att skriva och de udda människor som ofta förekommer i hans böcker, följdaktligen gillar jag även denna bok.

Systerskap är bok nummer 2 om barnmorskan Cecilia Lund. Jag har läst dem i fel ordning, vilket gör mig lite förrvirrad. Lite spänning, mycket tankar om livet som förälder.

Rekviem är fortsättningen på Brödraskapet och handlar om tempelriddare, påven, medeltida kungar och hemliga brödraskap. Den är lite torr men när man väl kommer in i den är den också spännande.

Revolt är tredje och sista boken i serien om Hungerspelen. Jag gillar serien, jag skrev mer om den förra månaden så där kan du läsa. Första boken är den bästa.

En dag när jag inte hade något att läsa fick jag blunda och säga nummer, sen räknade sig Mathilda fram till boken Domen av Grisham. En lyckträff, jag har läst den för länge sedan men kom inte alls ihåg den. Den handlar om en man som våldtar och mördar en kvinna och den påföljande rättegången samt tiden efter det.
Händelserna skildras av en journalist (inte en advokat som oftast annars är fallet i Grishams böcker) som tar över den lokala tidningen precis innan mordet. Välskriven, spännande och bra som alla Grishams böcker.

Slutligen Gavaldas bok, den andra bok jag läser av Gavalda. En lågmäld bok med ett sakta tempo, som tar tid att komma in i men som sedan fängslade mig helt. Stilen den är skriven på stör mig lite ibland, jag hänger inte alltid med. Den handlar om fyra ensamma människor och hur deras vägar korsas.

Till sist måste jag skriva att jag läser en bok om vikten av högläsning, hur den påverkar barns läsinlärning, ordförråd med mycket mera. Inga nyheter för mig, men ibland är det skönt att bli stärkt i det man gör och tror på. Så, läs för dina barn! Man kan börja redan när de är bebisar, ju tidigare desto bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar