2011-05-03

Böcker i april

1/4 Niceville av Kathryn Stockett
3/4 Norrlands svårmod av Therése Söderlind
5/4 Julias kvinnor av Birgitta Thunqvist
6/4 Juliet, Naked av Nick Hornby
8/4 Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger
10/4 Blood Brothers av Nora Roberts

6 böcker är väldigt lite. 5 av dem läste jag under månadens första tredjedel. Resten av månaden ägnade jag åt Nora Roberts på engelska, boken jag började på den 20/4 håller jag fortfarande på med. Det går så mycket saktare att läsa på engelska, jag kan likasom inte slöläsa på samma sätt som jag gör annars. De två böckerna är delar av en trilogi om tre kvinnor och tre män som lär känna varandra och blir kära i varandra. Har ni hört den förut? Samma story som alla Roberts trilogier. men jag kan inte låta bli att läsa ändå. Kringberättelserna är ju i alla fall lite olika! Den här handlar om bekämpandet av en ond demon som var sjunde år plågar invånarna i den lilla orten.

Själens osaliga längtan skulle man kanske kunna beskriva som en annorlunda, romantisk spökberättelse.

Juliet, Naked handlar om Duncan, vars stora intresse är den av andra helt bortglömde singer/songwritern Tucker Crowe, hans flickvän Annie, och Tucker Crowe. Släppet av en demoversion av skivan Juliet ger till slut svaret på frågan om varför sångaren plötsligt gav upp sin karriär och försvann från offentligheten.

Julias kvinnor skildrar tre generationer kvinnor från Norrbotten, jag greps av deras livsöden.

Norrlands svårmod låter kanske inte som en munter bok, men den är bra. När Anna var 7 år försvann hennes bror under en jakt. Strax därefter förlorar hon också sina föräldrar och sin andre bror. Nu är hon vuxen, och händelserna i hennes barndom som påverkat henne starkt, börjar klaras upp.

Niceville utspelar sig i södra USA under 60-talet och handlar om några modiga, svarta hembiträden som vågar berätta sina livs historier, hur det är att arbeta i en vit familj. En ung kvinnlig journalist skriver ner deras berättelser. Boken handlar om den rasism som var så utbredd och vanlig där för bara 50 år sedan, hembiträdena fick inte gå på de vitas toletter osv. En härlig bok om ett viktigt ämne!

Jag skulle nu önska att jag fick massor med tid för mig själv med en bra bok, men barnen, geocaching, sakta framskridande hallrenovering, odling i växthus - och naturligtvis jobbet - kräver sin tid.

1 kommentar:

  1. Hm... Jag tycker du hinner läsa mycke trots allt annat du gör! Jag är riktigt imponerad!! Hoppas allt går bra med hallen :) kram

    SvaraRadera