2016-08-31

Harry Potter and the cursed child

Jag hörde talas om Harry Potter första gången våren 1999, första terminen jag jobbade som lärare. En man var på biblioteket och presenterade barn- och ungdomsböcker för oss lärare. Han visade oss en ny bok, Harry Potter och hemligheternas kammare, och jag blev genast jättesugen på att läsa den, men tyckte inte att jag kunde låna en barnbok. Efter ett tag kunde jag inte låta bli att läsa den, och sen var jag fast! Jag har läst böckerna, sett filmerna och älskat dem. När bokserien tog slut kändes det sorgligt, men egentligen ville jag att det skulle vara slut där. JK Rowling hade ju tänkt ut slutet redan från början och då tycker jag egentligen att det borde vara slut där. Uppföljare blir sällan bra. 
Trots detta kunde jag självklart inte låta bli att läsa Harry Potter and the cursed child. 
 

Boken är skriven som en pjäs och i början tyckte jag att det var jobbigt att läsa den, men efter ett tag glömde jag bort det och läsningen flöt på. 
Boken handlar om framför allt Harrys och Dracos söner och om att bära bördan av sina föräldrars rykten. Utan att säga för mycket så är tidvändare inblandade och frågan är vad som händer med framtiden om man ändrar detaljer i historien?

Jag gillar ju egentligen inte att boken finns, men trots detta älskar jag att kastas tillbaka till Harry Potter-världen. I början hoppar den lite väl fort framåt i tiden, jag hade velat dröja lite längre vid vardagslivet vid Hogwarts, fast det hade förstås inte fört historien framåt. Tanken den bygger på är intressant och boken är klart läsvärd. Jag hoppas dock att den kommer som "riktig" bok, inte bara pjäs. 
Har du läst den? Vad tyckte du?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar