2016-08-09

Gårdarna runt sjön - del 1

Jag och min syster Maria har gjort en liten minisemester tillsammans! Vi har, som jag skrev om i ett tidigare inlägg, rest i författaren Birgit Th Sparres fotspår, runt sjön Yttre Åsunden och tittat på Gårdarna runt sjön. 
Men vi började med fika vid Göta Kanal!


Lunchen åt vi vid Basta Kvarn. Jag har velat stanna där så många gånger, men det har aldrig tidigare blivit av. Syrran har varit där många gånger. Det är ett café med lite enklare mat, t ex bakad potatis och paj. Sittplatserna är utplacerade på små öar i ån med broar emellan och i ån simmar stora fiskar. Vackert och mysigt!
Rekommenderas, om ni åker mellan Ulricehamn och Falköping!


Sedan for vidare mot Yttre Åsunden. Den första av gårdarna vi besökte var Torpa stenhus, eller bokseriens Heljö. 


Där kunde man gå en guidad tur eller gå runt på egen hand med en informationpärm. Vi gick runt själva. Här är Maria vid de gamla källarvalven där soldater förr fick hålla till. 


Gustav Vasa har en säng i huset. 


Och här står han tillsammans med sitt tredje gemål vid det dukade bordet. 


Det var intressant att gå runt i det gamla huset. Sparre hämtade inspiration från detta hus och från trähuset som tidigare stod intill när hon skrev om Heljö. Många namn i böckerna är lånade från släktingar som bott på gården. 

Vi åkte vidare över ett vackert näs till gården Hofsnäs, eller Lindö som det kallas i böckerna. Där fikade vi cheesecake in a jar tillsammans med efterhängsna getingar. 


Ett vackert hus med vackert läge och en massa gott fika att välja emellan. 


Sedan åkte vi till hotellet vi bokat, checkade in och bytte om inför kvällens utflykt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar