2016-11-28

Första advent med ostkaka och julmat

Igår var det första advent och vi tände första ljuset. Det är en mysig och härlig tid som väntar!


Vi tillbringade förmiddagen med att göra ostkaka, här är Marcus och Oskar i full färd med att pressa ut vasslen. 


Elvira gosade med djur och försökte övertyga mig om att vi ska skaffa en kattunge till... Men nej, tre katter räcker och blir över. 


På kvällen åt vi lite julmat, Janssons frestelse, skinkfrestelse, senapssill och kantarellomelett. Syrran kom också och smakade. 
Sedan provsmakade vi ostkakan, som blev mycket god!


Det var en trevlig första advent!

2016-11-26

Arvid 1 år

Idag har vi firat Arvid som fyller 1 år! Här öppnar han paket och verkar gilla bollen han fått av Elvira.


Vi bjöds på gott fika!


Vi sjöng för födelsedagsbarnet!


Tre generationer!


Tack gör en trevlig stund tillsammans, Arvid, Martina och Johan!

Lycklig son

Oskar har nu äntligen fått hem airboarden som han fick som premie när han sålde jultidningar. Först var det lite svårt, men ungen har ju bra balans och lätt att lära så nu åker han som om han aldrig gjort annat. Elvira har också fått låna den lite och kan också åka riktigt bra. Själv har jag inte ens vågat ställa mig på den...

2016-11-25

Döden på M/S Maria - Mordteater med middag

Mathilda, Maria och jag var på teater igår kväll. Det var fjärde året i rad för mig och syrran, nu är det definitivt en tradition! Vi har firat att syrran fyllt 50, att mamma fyllt 76 och att jag fyllt 40 år tidigare, i år firade vi förstås att vi genomfört Tjejklassikern!

Teater i Lerbäck är en upplevelse, vare sig det är barnteatern på sommaren eller middag med mord på hösten/vintern. Bara att komma dit är mysigt, det ser så gemytligt ut!


Salongen var inredd som en båtsalong, för historien utspelade sig på en båt, M/S Maria. Skådespelarna spelar i hela rummet där publiken sitter och däremellan serverar de. 


Handlingen kretsar kring ett Cold Case -för fem år sedan hittades en båt vid den italienska kusten med fem lik ombord. Det visar sig att alla fem offren är svenskar, men utan koppling till varandra. Ett TV-team tar upp fallet och sedan händer det ena efter det andra...


Maten vi fick var god. Till förrätt fick vi Rökt torskloin med wasabimajonäs, morot med dill, citron och svartpeppar. Till det drack vi Leitz Eins Zwei Zero, alkoholfri Riesling. 


Varmrätten var Bakad baconsida, lök, potatisstomp, picklad kål och kalvsky. Riktigt gott! Till det drack vi Backyard Brews Apple Cart, min nya favoritcider. 


Efterrätten var väldigt söt och bestod av Fudge, rostad vit choklad, vispad créme fraiche med apelsin och svartvinbärscréme. Till det drack vi kaffe och Rudenstams svartvinbärsnektar. 


Vi lyckades lista ut vem mördaren var och det kände vi oss mycket nöjda med! Det var en mycket trevlig kväll!

2016-11-19

Fönsterbyte och pepparkaksbak!

Lördagmorgon med klockan ställd på halv åtta. Halv nio skulle nämligen hantverkarna komma och byta våra fönster. Innan dess skulle vi hinna göra oss i ordning och röja ur allt ur fönstrena. Håkan satte sig för att plugga mitt i orkidédjungeln.


Vid nio kom fönstren och de satte igång med att byta dem. 


Vid tio kom syrran och fikade lussebullar!


Vi åkte och köpte lördagsgodis och present till en av Oskars kompisar som skulle ha kalas. 

På eftermiddagen kom Penny och Josefin och hjälpte oss med pepparkaksbaket! Hur mycket Penny hjälpte till kan man i och för sig fundera på. 


Gänget!


Goda pepparkakor i min fina, nya burk!


När Penny tröttnade plockade vi fram leksakerna och Elvira underhöll henne. Oskar åkte som sagt på kalas. 


Det tog två killar 6 timmar inklusive pauser att byta våra 11 fönster! Jag trodde det skulle ta mycket längre tid. Det blev så bra, men nu behöver jag gå på med lite färg här och där, nu syns det vad som inte har blivit målat på länge. 


Vi passade på att sätta upp julgardiner i köket och Oskars rum när gardinerna ändå var nedtagna!


Julhjärtat kom upp i groventrén. 


Och Håkan tog fram adventslådan!


1 vecka till första advent!

2016-11-17

Netto!

Idag öppnade Netto en affär här på hemmaplan. Oskar ville skippa skolan och gå dit tills de öppnade, men det gjorde vi inte. Elvira gick dit på hemväg från skolan och Oskar och jag tog en promenad dit efter jobbet.


Det var en fräsch och trevlig affär och de hade en hel del att titta på. Och handla. Oskar hade med sig pengar och köpte ett gigantiskt kinderägg!


Roligt att nya affärer öppnar, hoppas det kommer gå bra för dem!

Mera vardag - med en doft av jul!

Torsdag redan. Veckorna går så fort. Igår gjorde vi pepparkaksdeg. Den behövs göras några dagar i förväg så att man hinner provsmaka den ordentligt! Oskar hjälpte mig med det mesta, här mäter han upp sirap.


Jag glömde skriva igår att vi firade ostkakans dag i måndags. Det var gott!


Nej, nu är det dags att gå till jobbet!

2016-11-15

Vardag

Vanliga vardagar ila förbi. Jobb, ungar, läxor, gympa, kvällsmat. Veckorna går så fort. Idag är det tisdag, snart är det helg. Snart är det advent, folk på vår gata har redan pyntat. Härligt!

Elvira och Shelly gosar!


Nu är det läggdags!

2016-11-13

Fars dag

Idag är det Fars dag. Den första Fars dag då jag inte kan fira min älskade pappa. Jag saknar honom!

Barnen uppvaktade Håkan på förmiddagen med en kokbok och teckningar. Mathilda gav honom glögg och ost och pepparkakor igår kväll. 
Vi jagade Pokémons och Oskar kände på isen. 


Två Harry Potter - filmer hann vi med, på Oskars begäran. Jag hann greja en massa samtidigt som jag tittade, jag beställde kort, köpte julklappar mm. Jossan kom på eftermiddagen med mer glögg och lotter och vi åt god mat som Håkan lagat (trots att det är Fars dag) (och ja, jag tog mycket sås!)


Kycklingklubba!


Elvira och Mathilda!


Josefin med magen och Penny!


Äppelpaj till efterrätt!


Penny och morfar!


Nu är snart denna vecka till ända. Och det är mindre än sex veckor till julafton!

2016-11-12

Returer, Pokémon och Harry Potter

Efter jobbet i fredags skulle vi åka till stan, Håkan och barnen och jag. Somliga ångrade sig dock när det väl blev dags, så till slut blev det jag och mamma som åkte istället. 
Vi började med att åka till Lager 157 och byta Oskars overall som hade spruckit efter tre dagars användning. Jag hade inte kvar kvittot, men det gick bra ändå som tur var. Sedan åkte vi till Hööks och bytte Elviras ridskor till en större storlek. 
Vi hann strosa lite i andra affärer också, mamma köpte termobyxor och jag hittade grejer till barnens paketkalendrar. 


På kvällen åt vi pizza och firade att Elvira fick A på sitt NO-prov. Vi tittade också på Harry Potter och de vises sten. 


Idag har Oskar lekt hos Marcus. Håkan och jag tog en Pokémon-runda i det vackra vädret. 



Sedan tog vi årets julkort, mer om det kan ni läsa närmare jul på Julbloggen. Än så länge är det hemligt!


Elvira och jag har lyckats besöka Dollarstore tre gånger, Mathilda har kommit hit, Håkan, Oskar och jag har jagat Pokémon och nu ser vi på Harry Potter och hemligheternas kammare. Snart ska vi äta god mat!
Ha en trevlig lördag!

2016-11-06

Dags att avrunda höstlovet

Vad fort det går. Man ser fram emot några lediga dagar och så vips, så är de över. Men det var skönt med ett par extra dagar.
Den sista höstlovsdagen började jag med att krångla med Boxers kundtjänst - igen. Det kan inte ha varit många veckor sedan sist. Samma fel igen, samma hopplösa telefonsvarare. Så småningom fick jag hjälp av en kille som varje gång jag sa något eller svarade på en fråga sa "Jaha, jag förstår." Lite småstörigt, men jag fick hjälp i alla fall.
På eftermiddagen åkte jag och barnen och badade tillsammans med goda vänner. Barnen simmade 200 respektive 300 m och fick varsitt simborgarmärke. Efteråt käkade vi på Mc Donalds. Det blev en bra avslutning på lovet!
Har ni tänkt på att det är mindre än 7 veckor till jul? Tre veckor till första advent? Helt otroligt! Innan första advent ska vi hinna fira fars dag, baka lussekatter och pepparkakor, eventuellt göra ostkaka, gå på mordmiddag (teater) och fira Arvids ettårsdag. Och jobba! Och om inte fönsterbytarfirman har ändrat sig så ska vi få våra fönster utbytta innan dess också!

Nu tror jag det är dags att säga God natt!

2016-11-05

Alla helgons dag

Igår förmiddag roade Oskar och jag oss med att dela ut jultidningar till Oskars kunder. De flesta var hemma, det sista delade vi ut i går kväll.
Oskar fick en drönare som premie när han sålde jultidningar, den provkörde han igår. Inte helt lätt, jag fick ta ner den ur ett träd ett par gånger. 


Vid femtiden mötte vi upp släkten och gick till kyrkogården. Ett stort sällskap var vi, 19 barn och vuxna. 

Vi tände ljus på pappas plats. 


Och vid Kenneths grav. (Ser ni att Arvid har lärt sig gå?)



Här syns det bättre att han går!


Vi åt soppa hos brorsan, det har blivit en tradition. Gott och trevligt!


Oskar testade att spela lite piano, Johan lärde honom Bamsevisan!


Tack alla kära släktingar för en trevlig kväll!